Jdi na obsah Jdi na menu
 


O KNIHOVNĚ

Do r.1961 byla knihovna v každé obci v okolí Chříče. Pak se všechny knihy svezly do střediskové obce Chříč, do nevyhovujících prostor v rodinném domku u Černých  - uprostřed návsi, kam Černých jezdili jen na letní byt. Knihy zde půjčovala p. Marie Šafránková z Kožlan, která učila v ZŠ na Chříči.

V r.1973 se knihy přestěhovaly do nového kulturního domu, kde v 1.patře byla pěkná, ústředním topením denně vytápěná místnost. Na celé levé straně byla okna, na podlaze lino a veškeré vybavení nové (psací stůl, konferenční stolek a 4 křesla a regály na knihy).Ty však byly umístěny do této místnosti pouze na přední stěnu a byly tak hluboké, že knihy, aby se tam vešly, byly řazené dvěma až třemi řadami, což bylo velmi nepraktické. Stěhovaní knih prováděly tehdejší knihovnice z Kralovic p. Suchánková a p.Odehnalová. Od r. 1973 byla knihovnicí Svatuše Šafránková, učitelka MŠ. Po 26 letech a  změně vlastníka kulturního domu se jeho stavební stav zhoršíl až  tak, že do knihovny začalo i zatékat.

Také proto se v r. 1999  Místní lidová  knihovna přestěhovala do obecní budovy, tzv. Kampeličky, kde bylo také hezké prostředí. Regály na knihy byly umístěny vhodně, uprostřed místnosti, takže knihy byly řazeny v jedné řadě a čtenáři se dostali ke knihám z obou stran. Nevýhodou bylo topení do kamen na tuhá paliva. Tím se v knihovně dost prášilo.

Po 12 letech tj. v r.2011 Obec Chříč přestěhovala knihovnu naproti přes chodbu Kampeličky do bývalé kaple, neboť stávající místnost knihovny začali přestavovat na garsonku. Po vystěhování kaple zde byl několik let obchod. Tato místnost má velmi vysoké stropy, na zemi jsou dlaždice, okna vysoko a vytápí se kamny na tuhá paliva. Knihy velmi trpí, protože je místnost studená, vlhká a od kamen se práší. Knihovní fond obsahoval cca 4000 svazků.

Obec rozhodla, že se v knihovně udělá Koutek Milady Šubrtové, operní pěvkyně, která se narodila ve Lhotě u Chříče. V březnu 2014 se začalo s instalací. Všechny knihy byly vyndány z regálů, p.Uher vyrobil oddělovací stěnu mezi knihovnou a Koutkem M.Šubrtové. P.knihovnice z Kralovic vytřídily zastaralé knihy. Po ukončení prací se 24. května 2014 otevíral Koutek M. Šubrtové k jejímu nedožitému výročí - 90 let od jejího narození.

Nyní našim čtenářům nabízíme více jak 2000 titulů + výměnný fond, ze kterých si snadno vybere i náročnější čtenář. Najde zde především beletrii pro dospělé, ale i odbornou literaturu, scifi, detektivky a ženské romány. Pro děti je zde také široká nabídka pohádek pro malé i větší, dívčích románů i dobrodružných knih. 

K vypůjčování knih přibyla i možnost využívání internetu zdarma. Je umístěn v zasedací síni obecního úřadu.

 

 
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 35003
Měsíc: 705
Den: 16